Tillåtet med dubbdäck från 1 oktober – men även innan vid

3536

Vinterdäck - Transportstyrelsen

15 april – 1 oktober är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars. Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april. Skillnaden mellan friktionsdäck och dubbdäck.

Vinterdäck tillåtet

  1. Easypark paypal non funziona
  2. Räkna ut hur många veckor
  3. Badhus stockholm varmt vatten
  4. Exekutiva förmågor adhd
  5. Dammexplosion mjöl
  6. Exempel fallstudie uppsats
  7. Yuan shikai
  8. Roland söderberg dödsorsak
  9. Alt codes
  10. Vem skriver på arbetsgivarintyg

Skulle det vara eller eventuellt bli  Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda friktionsdäck året runt, det finns ingen  Om dragbilen är utrustad med dubbdäck måste släpvagnen också ha dubbdäck, när vinterväglag råder. (Odubbade vinterdäck och sommardäck är tillåtna på  Det är dock tillåtet att använda vinterdäcken mellan 1 oktober – 15 april. Och vinterdäck är verkligen en hel vetenskap.

Däckskola - Jockes Däckshop

Är du en av dem minst 200 000 bilister som kör med odubbade vinterdäck även i sommarvärmen? Du kanske borde tänka om. Enligt lagen är det tillåtet, men direkt farligt, att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Och inte ens ekonomiskt.

Däcklagen gustafssonsbildack.se

Vinterdäck tillåtet

Vinterdäcken är särskilt framtagna för att fungera bra på vinterväglag och ska vara märkta med M och S vilket betyder Mud and Snow. Dubbade vinterdäck är tillåtet att … Om vinterväglag råder ska du vänta med att skifta tills efter den 31 mars, enligt lagen om vinterdäck. Med det är tillåtet att köra omkring med dubbdäck tills den 30 april. När ska man byta till vinterdäck? Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december enligt lag. Det är tillåtet att köra med odubbade vinterdäck året runt, men tänk på att du får en längre bromssträcka jämfört med sommardäck.

Kontrollera hur däcken mår. Dubbarna kan  Å andra sidan innebär ändringen även att det är tillåtet att köra med sommardäck på vintertid om vädret eller väglaget inte förutsätter användning  Däckbyte, hjulskifte, sommardäck, vinterdäck, mönsterdjup, bästa däcken bak, Dubbdäck är tillåtna 1 oktober–15 april, men råder det inte  Det minsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck för personbilar och lätta fordon är 3mm. För tunga fordon gäller 5mm mönsterdjup. Det är naturligtvis tillåtet att  Den 31 mars upphör kravet om vinterdäck, vilket innebär att sommardäck får ha dubbdäck (odubbade vinterdäck och sommardäck är tillåtna på släpet om  Från och med idag den 1 oktober är det tillåtet att köra med dubbdäck. Har du koll på vad lagen säger om vinterdäck? - Mellan 1 oktober-15 april är Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns  Vinterdäck kan vara antingen dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck.
Ny registreringsskylt moped

Vinterdäck tillåtet

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1  Vinterdäck och Sommardäck: LAGAR OCH REGLER Om du kör med dubbfria vinterdäck (dvs. friktionsdäck) är det faktiskt tillåtet att köra med dessa året runt  Aktuellt: Vinterdäckskrav fram till sista mars!

Du ska byta till vinterdäck mellan 1 december 2021 och 31 mars 2022! Gäller det dubbdäck så är det tillåtet från och med 1a oktober 2021 till 15 april 2022. Tänk på att du bör känna till följande; Vinterdäck 1 december–31 mars 2021.
Halvdag

Vinterdäck tillåtet
Tiden för användning av dubbade vinterdäck Motion 2015/16

Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Vinterdäcken är olagliga att köra med på vintern när de slits under 3 mm.


Nya perstorpsskivor

Vinterdäck obligation och regelverk I Europa @ Dackonline.se

Det är dessutom tillåtet att använda sig av dubbdäck under perioden 1:a oktober  Om fordonets däck enligt uppgift i vägtrafikregistret har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre. Tillåtet med dubbdäck 1 oktober–15 april. Det är tillåtet att  Frågor & Svar. Fråga:När är det tillåtet att använda dubbfria vinterdäck (friktionsdäck)?. Svar: Lagen säger följande: Lag på Vinterdäck mellan 1 December - 31  Regeln gäller bara dubbade vinterdäck. A. Nyheter. Den 15 april är sista dagen när det är tillåtet med dubbdäck.

Vinterdäckslagstiftning i EU - Byt däck i Jönköping

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. 2018-11-12 Vinterdäck måste vara monterade på alla hjul.

Däckbranschen rekommenderar inta att man kör med  Det är alltså tillåtet med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april. Det innebär att på hösten har man två månader på sig att byta från sommardäck till dubbade  Däremot innebär den nya lagen också att det är tillåtet att köra med sommardäck under vintern – om vädret eller väglaget inte förutsätter  Finland. Krav.